Kájoni hírek

Musical Szent Erzsébetről

Újabb sztárt fedezhet fel magának a XXI. századi közönség a magyar történelem legendás alakjai között. A Rózsalány című zenemű emberközelbe hozza Árpád-házi Szent Erzsébet alakját. Hajnal Géza és Andorka Péter alkotásában nem a legendák szereplője, hanem az érzelmektől és indulatoktól sem mentes, erős, bátor nő alakja bontakozik ki előttünk, aki a modern ember számára is érthető, szerethető, hús-vér személyiség.
 A Rózsalány Erzsébet életének utolsó hét évéből villant fel néhány jelenetet: a türingiai fejedelmi udvar ármánykodásaival dacoló romantikus szerelmét az ifjú Lajos választófejedelemmel, sugárzóan szép családi életét, melynek a férj váratlan halála vet véget, a szegények szolgálatában vállalt önfeláldozását, csatlakozását a ferencesek közösségéhez. Hajnal Géza alkotása szorosan véve nem egyházi mű, a gördülékeny szövegbe azonban jól illeszkedik Szent Ferenc II. és VII. zsoltára. A cselekmény drámai fordulatait hűen követik a zenei fordulatok: Andorka Péter gregorián zsoltártónust, a népénekek dallamvilágát és a modern zenei műfajok széles skáláját vonultatja fel. Az eredmény operai igénnyel megformált darab, amely kiemelkedik a „számok egymás után” jellegű könnyűzenei struktúrából. A musicalt hallgatva Szent Erzsébet közelebb kerül a mai közönséghez, a fiatalok és az idősebbek szívéhez is.

A szolgáló szeretet szentje előtt tisztelgő, színpadi előadásra is kiválóan alkalmas zenemű a Ferences Rend alapításának 800. évfordulója alkalmából elegáns kiadásban, Schmal Róza grafikáival díszített szövegkönyvvel, két CD-n látott napvilágot a Don Bosco Ifjúsági Zenekar, a Pasaréti Szent Antal Énekkar és számos ifjú zeneakadémista, valamint Dévai Nagy Kamilla és a Misztrál együttes közreműködésével. A kiadvány megvásárolható a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány központjában (Budapest II., Margit krt. 23.). A ferencesek az eladásból befolyó összeget a rend szociális munkájának támogatására, rászoruló családok felkarolására, egyedülálló idősek gondozására, fogyatékkal élő fiatalok segítésére és hajlék nélkül maradottak étkeztetésére fordítják.

A CD bemutatójára november 13-án 19 órakor kerül sor a pasaréti Kájoni János Házban (Budapest II., Szilfa u. 4.).

 < Vissza az hírekhez

Ajánlók

katolikus.huMagyarok Nagyasszonya Ferences RendtartományPasaréti Páduai Szent Antal PlébániaMagyar KurírKilátó Mentálhigiénés Központ

Támogatóink

Nemzeti Kulturális AlapNemzeti Együttműködési AlapFővárosi Önkormányzat Egészségügyi és Szociálpolitikai BizottságaII. Kerületi Önkormányzat