Ferences Figyelő

Ferences barát kitüntetése

Esterházy János Emlékéremben részesítette a Rákóczi Szövetség március 7-én Kovalcsik Cirill érsekújvári magyar lelkészt, a szentendrei Ferences Gimnázium tanárát a felvidéki magyarságért végzett szolgálatáért.
 A történelem–orosz szakos paptanár 1997-ben kapott meghívást Piliscsabára, a szlovák közösség szentmiséjére. Itt szembesült azzal, hogy a hívek anyanyelvükön énekelnek, a pap pedig magyarul végzi a liturgiát. A következő hónaptól kezdve a szentmiséket Cirill atya már szlovák nyelven mondta e közösségnek. A mai napig is havonta egy alkalommal a piliscsabai szlovákok anyanyelvükön hallgathatják a szentmisét. 1998-ban negyvenéves szünet után a budapesti szlovák katolikus hívek részére szlovák nyelvű misét mutatott be a józsefvárosi plébániatemplomban, ahol egy évig szolgálta a közösséget. Annak ellenére vállalta a szlovák hívek szolgálatát, hogy bár van távoli családi kötődése a szlovák nemzethez, anyanyelve magyar, s a szlovák nyelvet önerejéből tanulta meg.
Kovalcsik Cirill 2001-ben váratlan felkérést kapott Érsekújvárról, hogy legyen az ottani ferences templom magyar lelkésze. A szlovákiai és a magyarországi ferences rendtartományok provinciálisainak megegyezése folytán Cirill atya azóta e templomban szolgál vasár- és ünnepnapokon. Szlovákiai tevékenysége nem csupán a magyar hívekhez szól, hanem a két nép között párbeszéd és kölcsönös megértés ügyét is szolgálja.
„Nehéz kérdés a szlovák–magyar kiengesztelődés – állítja Cirill atya. – Három éve a magyar és szlovák püspökök közösen kötelezték el magukat a kiengesztelődés mellett. Ez a felhívás holt betű maradna, ha a kisebb közösségek, így az érsekújvári is, nem hallja meg a hívó szót, ha nincs folytatása.”
Az érsekújvári katolikus közösség példát ad a két nép közötti megértés előmozdítására. A Mátraverebély-Szentkúton immár évente megrendezésre kerülő szlovák–magyar imanapra az érsekújvári hívek magyar és szlovák ferences szerzetesek vezetésével zarándokolnak el, de szintén a kiengesztelődés szándékával keresik fel a szlovákiai Sasvár kegyhelyét is.
Érsekújvár önkormányzata 2009-ban Pro Urbe-díjjal ismerte el Cirill atya szolgálatát, most a Rákóczi Szövetség Esterházy Emlékéremmel mondott neki köszönetet.

Budapest, 2010. március 8.
Szerdahelyi Csongor, Ferences Sajtóközpont< Vissza a cikkekhez

Ajánlók

katolikus.huMagyarok Nagyasszonya Ferences RendtartományPasaréti Páduai Szent Antal PlébániaMagyar KurírKilátó Mentálhigiénés Központ

Támogatóink

Nemzeti Kulturális AlapNemzeti Együttműködési AlapFővárosi Önkormányzat Egészségügyi és Szociálpolitikai BizottságaII. Kerületi Önkormányzat